Escalatieladder bij Wet aanpak woonoverlast

Sinds 1 juli 2017 kunnen gemeenten middels de Wet aanpak woonoverlast rechtsmiddelen inzetten en zich beter weren tegen huurders en eigenaren van koopwoningen die ernstige en in herhaaldelijke vorm woonoverlast veroorzaken. De burgemeester heeft daarbij de mogelijkheid gekregen om bestuursrechtelijke gedragsaanwijzingen op te leggen via artikel 151d van de Gemeentewet. De escalatieladder biedt een overzicht van te doorlopen stappen en daarbij horende rechtsmiddelen uit de Wet aanpak woonoverlast.

Stappenplan bij aanpak woonoverlast

Bij de aanpak van woonoverlast kunnen verschillende stappen gezet worden. Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur (zoals het evenredigheidsbeginsel) dient de gemeente eerst de minst ingrijpende maatregel toe te passen bij het tegengaan van woonoverlast. Werkt deze maatregel niet? Dan kan de gemeente overgaan tot steeds ingrijpendere handhavingsmaatregels, zélfs tot het opleggen van een 10 dagen lang durend huisverbod. Dit alles is geregeld in de Wet aanpak woonoverlast.

Escalatieladder als handige tool bij Wet aanpak woonoverlast

Sinds de invoering van de Wet aanpak woonoverlast zijn veel vragen binnengekomen, zo ook bij het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV). Het CCV heeft naar aanleiding van verschillende vragen een handreiking opgesteld met daarin een escalatieladder + toelichting. De escalatieladder is een gebruiksvriendelijke manier om de stappen van minst ingrijpend tot meest ingrijpend in kaart te brengen. Wij raden u dan ook aan om deze stappen te volgen als u woonoverlast in uw wijk wilt aanpakken. Onderaan dit bericht vindt u de link naar de escalatieladder en de handreiking.

 

Heeft u naar aanleiding van dit bericht een juridische vraag over de aanpak van woonoverlast in uw gemeente? Wij bij Ius Publicum ondersteunen u graag!

 

Klik hier voor de escalatieladder Wet aanpak woonoverlast 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! Dan zorgen wij ervoor dat u op de hoogte blijft van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze expertises.